30 czerwca 2013

Owsiane crumble truskawkowe - dietetyczne

Składniki (2 porcje):

1,5 szklanki truskawek
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka mąki pełnoziarnistej lub razowej
1 łyżka masła

Wykonanie:
Truskawki myjemy i obieramy. Kroimy na ćwiartki. Układamy w kokilkach lub innych, dowolnych naczynkach, które nadają się do zapiekania. Układamy truskawki prawie do pełna - deser bardzo zmniejsza objętość przy pieczeniu. Resztę składników mieszamy w misce i rozcieramy palcami. Układamy kruszonkę na wierzchu truskawek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 15-20 minut - do zarumienia się kruszonki.
Do posłodzenia można również użyć miodu, syropu z agawy lub cukru trzcinowego.
Zamiast mąki pełnoziarnistej można użyć każdej innej: owsianej, amarantusowej czy gryczanej.

Źródło - Feed Me Better
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.