23 czerwca 2013

Owsiane lody truskawkowe



Składniki (4 niezbyt duże gałki):

- 6 łyżek płatków owsianych zwykłych
- jasny brązowy cukier
- 500ml krowiego mleka 3,2%
- naturalny ekstrakt z wanilii* (przepis na blogu)
- 3 łyżki naturalnego jogurtu bez cukru (przepis na blogu)
- 5 dużych mięsistych truskawek
+ opcjonalnie - garstka wybranych bakalii oraz czekolady (tu: ciemna gorzka z orzechami włoskimi)

* ilość cukru w zależności od naturalnej słodyczy owoców; wanilii wg własnego smaku :)

Wykonanie:

Owsiane płatki zmiel w młynku do kawy na gładką mączkę i rozprowadź w osłodzonym już mleku w rondelku – na średnim ogniu podgrzewaj, nieprzerwanie mieszając, do mocnego zgęstnienia (uwaga - łatwo przypalić!), po czym odstaw do całkowitego ostygnięcia. Uzyskany chłodny 'krem' owsiankowy rozetrzyj z dodatkiem ekstraktu, jogurtu oraz z oczyszczonymi truskawkami – przełóż do specjalnej maszynki do lodów i dalej postępuj już zgodnie z dołączoną do niej instrukcją producenta.
Jeśli nie posiadasz maszynki do lodów, to nic nie szkodzi! – możesz spokojnie przełożyć sporządzoną masę lodową do pojemnika na lody i po prostu zamrozić w zamrażalniku. Pamiętaj jednak, by w trakcie mrożenia co pewien czas koniecznie wyciągać lody i dokładnie je przemieszać, by rozbić tworzące się kryształki wody (sprawiają, że lody będą przypominać zwykłe twarde kostki lodu, a przecie mają być delikatne i 'kremowe'!)
Gotowe lody możesz serwować w pucharkach, albo w wafelku, i z dodatkiem świeżych owoców.



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; przepis własny

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że lody kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, stabilizatory, konserwanty, aromaty i barwniki) oraz być fałszowane różnymi dodatkami, wypełniaczami i zagęszczaczami (m.in. woda, mleko/śmietana/serwatka w proszku, żółtka/jaja w proszku, tanie tłuszcze roślinne, roślinne tłuszcze utwardzone trans, cukier pod różna postacią [m.in. glukoza / fruktoza / syrop cukru inwertowanego / syrop glukozowy/glukozowo-fruktozowy / syrop kukurydziany / melasa], E407-karagen, E410-mączka chleba świętojańskiego, E412-guma guar; przewaga tanich składników nad droższymi).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru/tłuszczu, bądź brak owoców czy bakalii naturalnych).
- mogą zawierać komponenty nieświeże / klasy gorszej / pochodzenia nieekologicznego.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO)

! Jak kupić dobre lody

Lody są produktem pochodzenia najczęściej mlecznego [z mleka krowiego] z ew. dodatkiem śmietanki, jaj oraz składników smakowych i dodatków naturalnych (owoce/bakalie/czekolada/przyprawy/inne); dzielą się na głównych 5 rodzajów:
- mleczne - na bazie mleka
- śmietanowe(/parfait) - na bazie śmietany
- jogurtowe - na bazie jogurtu naturalnego (o mniejszej zawartości tłuszczu mlecznego i wadze kalorycznej)
- owocowe - na bazie mieszaniny wody z cukrem oraz owoców
- sorbety - na bazie słodkich owocowych syropów cukrowych, często z dodatkiem owoców naturalnych oraz alkoholu
- cassate - połączenie kilku rodzajów lodów ze śmietaną i owocami (wyraźne warstwy w przekroju)
Warto wspomnieć także o popularnych lodach włoskich (o kształcie charakterystycznego stożka-świdra, serwowane w waflu; są bardziej miękkie i napowietrzone dzięki wyższej temp. wytwarzania oraz maszynie, w której są kręcone) oraz amerykańskich (podobne do lodów włoskich z tym, że amerykańskie są węższe i wyższe; twardsze oraz  bardziej zbite).
Przez wzgląd na formę lody można podzielić na te sprzedawane: w gałkach  (w rożkach czy kubeczkach), w opakowaniu (w rożkach i na patyku) i w pojemnikach (tzw. 'familijne').

Dobrej jakości lody...
... mają na opakowaniu dokładną informację odnośnie rodzaju oraz wyszczególnione składniki wykorzystane do produkcji - dobre lody są ok.5-6-składnikowe (kolejno: mleko świeże, śmietana, cukier, jaja kurze + świeże owoce/bakalie/dodatki i przyprawy naturalne); muszą posiadać datę przydatności do spożycia (zazwyczaj tym krótsza, im świeższe i bardziej naturalne) oraz podaną gramaturę (uwagę należy zwracać nie tylko na objętość pudełka, ale i wagę produktów - zabieg napowietrzania lodów sprawia, że stają się one bardziej pulchne i kremowe, ale i wydaje się być ich więcej niż w rzeczywistości; nie warto płacić za powietrze).
... charakteryzują się odpowiednią konsystencją (zależnie od wybranego rodzaju); lody kupne niezależnie od rodzaju i formy nie mogą być w żaden sposób uszkodzone, niedomrożone/rozmrożone bądź posiadać charakterystycznych znamion zmrożenia powtórnego (po niepożądanym rozmrożeniu).
...charakteryzują się odpowiednim smakiem (zależnie od rodzaju; nie może być przesłodzony ani goryczkowaty, nie może być 'czuć chemią').
... posiadają certyfikat jakości oraz informację o braku zawartości GMO.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.