niedziela, 23 czerwca 2013

Owsiane lody truskawkowe




Składniki (4 niezbyt duże gałki):

- 6 łyżek płatków owsianych zwykłych
- brązowy cukier nierafinowany*
- 500ml krowiego mleka 3,2%
- naturalny ekstrakt z wanilii*
- 3 łyżki naturalnego jogurtu bez cukru (nie 0%, ani 'light'!)
- 5 dużych mięsistych truskawek
+ opcjonalnie - garstka wybranych bakalii oraz czekolady (tu: ciemna gorzka z orzechami włoskimi)

* ilość cukru w zależności od naturalnej słodyczy owoców; wanilii wg własnego smaku :)

Wykonanie:

Owsiane płatki zmiel w młynku do kawy na gładką mączkę i rozprowadź w osłodzonym już mleku w rondelku - na średnim ogniu podgrzewaj, nieprzerwanie mieszając, do mocnego zgęstnienia (uwaga - łatwo przypalić!), po czym odstaw do całkowitego ostygnięcia - chłodny 'krem' owsiankowy utrzyj z dodatkiem waniliowego ekstraktu, jogurtu oraz z oczyszczonymi truskawkami - przełóż do specjalnej maszynki do lodów i dalej postępuj już zgodnie z dołączoną doń instrukcją producenta.
     Jeśli nie posiadasz maszynki do lodów, to nic nie szkodzi! - możesz spokojnie przełożyć sporządzoną masę lodową do pojemnika na lody i po prostu zamrozić w zamrażalniku. Pamiętaj jednak, by w trakcie mrożenia co pewien czas koniecznie wyciągać lody i dokładnie przemieszać, by rozbić tworzące się kryształki wody (sprawiają, że lody będą przypominać zwykłe twarde kostki lodu, a przecie mają być delikatne i 'kremowe'!)
     Gotowe lody możesz serwować w pucharkach, albo wafelku (najlepiej domowym owsianym - przepis wkrótce) i z dodatkiem świeżych owoców... najlepiej z polskich sezonowych! :]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; przepis własny

2 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...