sobota, 1 czerwca 2013

Owsiane muffiny marchewkowe z bananami i rodzynkami

Składniki (ok.16 sztuk):

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
pół szklanki brązowego cukru
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
szczypta soli
1 szklanka płatków owsianych
pół szklanki rodzynek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko, roztrzepane
1/3 szklanki mleka
4 średnie marchewki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
1 średni, dojrzały banan, zmiksowany

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę wyłożyć papilotkami. 
W dużej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać płatki owsiane i rodzynki, wymieszać. Dodać pozostałe składniki (oliwa, jajko, mleko, marchew, banana). Wymieszać wszystko do połączenia. Nakładać ciasto do papilotek, prawie do pełnia. Wstawić i piec przez około 23 minut - aż wbity patyczek będzie wychodzić czysty. Wystawić z piekarnika, odczekać chwilę, wyjąć z formy i ostudzić.

Smacznego!
J.

Źródło - Blondies in the Kitchen

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...