9 czerwca 2013

Owsiane naleśniki eleganckie - serowo-różane



Składniki (ok.5 sztuk):
(ciasto)
- 100g mączki owsianej (zmielonych na miałko płatków owsianych)
- 1 jajo kurze
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 125ml krowiego mleka 3,2%
- 125ml wody mineralnej
- szczypta soli morskiej 
(nadzienie)
- ser twarogowy; dwukrotnie zmielony w maszynce
- parę łyżek mleka półtłustego lub jogurtu naturalnego bez cukru
- konfitura z płatków dzikiej róży
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
(nadzienie)
w misie rozetrzyj serek z waniliowym ekstraktem, nieco to rozrzedzając mlekiem lub jogurtem, do uzyskania odpowiedniej konsystencji a następnie połącz z konfiturą różaną (niezbyt dokładnie - tak prezentuje się najlepiej) odstaw na razie na bok, w chłodne miejsce.
(całość)
w drugiej misie roztrzep jaja z mlekiem, wodą i solą, do jednolitej konsystencji, po czym wmieszaj owsianą mączkę tak, by nie było grudek i to zabezpiecz naczynie szczelnie folią spożywczą, odstaw do lodówki na 60min z zagęszczonej już masy ciasta nabierając po 1 chochelce (ok.3-4 łyżki), wylewaj na sam środek znacznie już rozgrzanej, lekko nasmarowanej olejem patelni – okrężnym ruchem nadgarstka rozprowadzaj ciasto na w miarę foremne krągłe placuszki  odpowiednio na średnim ogniu podsmażaj obustronnie do przyrumienienia.
Gotowe naleśniki serwuj od razu na ciepło - nadziane przygotowanym serkiem różanym :]

(podliczenie kaloryczne obejmuje same naleśniki, bez nadzienia)

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; naleśniki wg przepisu QuchniaWege
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.