1 czerwca 2013

Owsiane 'płatki' maślane - chrupiące

Składniki (ok.40 sztuk):

1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki mąki
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki brązowego cukru
100g masła
1 żółtko
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, żółtko i aromat, następnie zmiksować.
Dosypać suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sól, płatki owsiane, wymieszać.
Wykładać małą łyżeczką masę na papier, zachowując odstępy około 5cm między porcjami - ciasta mocno się rozpłyną podczas pieczenia - średnio nakładać po 9 porcji na blaszkę. 
Piec około 7 minut - aż brzegi ciasteczek będą złoto-brązowe. Nie piec za długo. 
Wyjąć, odczekać aż troszkę przestygną (około 5 minut) i zdjąć z papieru do pieczenia, odstawić do ostudzenia i zesztywnienia na kratce. 

Smacznego!
J.

Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.