4 czerwca 2013

Owsianka bananowo-cynamonowa z czekoladą

Składniki (2 małe porcje lub
 1 duża):

100g płatków owsianych (górskich)
200ml mleka
1 dojrzały banan
pół łyżeczki cynamonu
20g gorzkiej czekolady
1 łyżka miodu
duża szczypta soli

Wykonanie:

Do małego rondelka wlej mleko, wsyp płatki owsiane i zacznij gotować. Gdy mleko się zagotuje, mieszaj owsiankę jeszcze przez kilka minut.
Zdejmij owsiankę z ognia, dodaj miód i sól, wymieszaj. Przykryj rondel talerzem i daj owsiance spęcznieć przez ok. 5-10 minut. Będzie gotowa, gdy zrobi się z niej "papka" i nie będzie śladu po przelewającym się między płatkami mleku.
Banana poszatkuj dodaj do owsianki razem z cynamonem.
Czekoladę poszatkuj i dodaj do owsianki.
Podawaj na ciepło lub schłodzoną.

Źródło - Burczy Mi w Brzuchu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.