4 czerwca 2013

Owsianka pieczona z jagodami

Składniki (6 porcji):

200g płatków owsianych
50g migdałów w płatkach
50g masła
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml mleka
2 jajka

300g jagód (użyłam mrożonych)
2 łyżki cukru

Wykonanie:

Rozpuść masło w rondelku. Odstaw do ostygnięcia.
Pomieszaj w misce płatki owsiane, migdały, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Dodaj masło. Wymieszaj. Wbij do środka jajka i wlej mleko. Dobrze wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut, aby płatki odrobinę wchłonęły mieszankę. 
Jagody wymieszaj z 2 łyżkami cukru.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Napełnij żaroodporne sufletówki do połowy jagodami, a drugą połowę wypełnij masą owsiankową. 
Wstaw do piekarnika na 15 minut. 
Owsianka będzie bardzo gorąca, więc daj jej lekko ostygnąć. Dobrze smakuje również na zimno z jogurtem naturalnym. 

Źródło - Burczy Mi w Brzuchu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.