12 czerwca 2013

Z płatkami owsianymi chrupki chleb szwedzki z kminkiem


Składniki:

12g drożdży
pół łyżki syropu klonowego lub miodu
100ml mleka
300g mąki żytniej pełnoziarnistej
250g drobnych płatków owsianych
200g maki pszennej zwykłej
1/2 łyżki kminku, zmielona

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy z syropem w mleku i mieszamy z solą. Dodajemy mąkę żytnią, płatki owsiane i kminek, wlewamy 200 ml wody. Zagniatamy gładkie ciasto i przykryte ściereczka zostawiamy na 10h w ciepłym miejscu.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Ciasto zagniatamy dosypując tyle maki pszennej by nie było zbyt lejące. Dzielimy na 6 porcji. Każdą rozwałkowujemy na omączonym blacie na cienki placek. Kieliszkiem robimy dziurkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok 8 minut przewracając w połowie pieczenia.
Upieczone placki wieszamy na drewnianym kijku na kilka godzin by przeschły.

Źródło - Dzieje Kuchennej Wiewióry
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.