sobota, 13 lipca 2013

Owsiana krajanka z truskawkami

Składniki:

>ciasto i kruszonka:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki płatków owsianych grubych
(np. górskich nie błyskawicznych)
1/2 szklanki zimnego masła
1 białko jajka

> nadzienie:
2 szklanki pokrojonych truskawek (ok.30 dag)
1/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

W misce siekamy wszystkie składniki na ciasto. Ma powstać kruszonka.
Odkładamy ok. 3/4 szklanki ciasta a resztę wsypujemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Uklepujemy. Blaszka powinna mieć 20x20 cm ale ja piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm i też wyszło ok.
Truskawki mieszamy z cukrem i mąką aż cukier troszkę się rozpuści.
Nadzienie wykładamy na przygotowany spód. Całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 st.C przez ok. 45 minut lub do czasu aż kruszonka będzie miała złoty kolor.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut.
Następnie kroimy na kwadraty lub prostokąty.
Ciasto można przechowywać kilka dni w metalowej puszce. Ja schowałam do lodówki z racji wysokich temperatur.

Źródło - Dzieje Kuchennej Wiewióry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...