piątek, 5 lipca 2013

Owsiane kruche kwadraty z truskawkami

Składniki:

>ciasto i kruszonka:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki płatków owsianych grubych
(np. górskich nie błyskawicznych)
1/2 szklanki zimnego masła
1 białko jajka

>nadzienie:
2 szklanki pokrojonych truskawek (ok.30dag)
1/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

 Wykonanie:

W misce posiekać wszystkie składniki na ciasto.
Ma powstać kruszonka.
Odłożyć ok. 3/4 szklanki ciasta a resztę wysypać
do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Uklepać rękami. Blaszka 20x20 ale ja
miałam troszkę większą i też wyszło ok.
Truskawki zmieszać z cukrem i mąką.
Mieszać aż cukier troszkę się rozpuści.

Nadzienie wyłożyć na przygotowany spód.
Całość posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do
180-190 stopni przez ok. 45 minut lub do
czasu aż kruszonka będzie miała złoty kolor.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
Następnie pokroić na kwadraty (wychodzi 9).
Ciasto można przechowywać kilka dni w
metalowej puszce.

Źródło - Coffee Kitchen

2 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...