18 września 2013

Owsiana granola kokosowa z suszoną żurawiną

Składniki:

250g płatków owsianych
100g wiórków kokosowych
50g ziaren słonecznika
80g suszonej żurawiny
80g masła
7 łyżek miodu
sok z pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
szczypta soli

Wykonanie:

Płatki owsiane mieszamy z wiórkami kokosowymi i ziarnami słonecznika. 
W rondelku rozpuszczamy masło z miodem, sokiem i świeżo startą skórką z pomarańczy oraz szczyptą soli. Po roztopieniu, wlewamy płyn do suchych składników i dokładnie je mieszamy.
Składniki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i rozsypujemy je po powierzchni tak, by utworzyć z nich cienką warstwę.
Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Następnie otwieramy piekarnik i mieszamy składniki, aby się ze sobą nie posklejały i nie paliły się w trakcie pieczenia. Dopiekamy granolę jeszcze 15 minut.
Upieczoną granolę mieszamy z suszoną żurawiną i przekładamy do słoika lub puszki. Podajemy ją na śniadanie jako dodatek z ulubionym jogurtem, serkiem homogenizowanym, budyniem lub mlekiem.

Źródło - Burczy Mi w Brzuchu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.