18 września 2013

Owsiana granola truskawkowa z jogurtem

Składniki:

300g truskawek
300g płatków owsianych
100g ziaren/bakalii (u mnie ziarna słonecznika, pestki dyni i posiekane migdały)
łyżka miodu
2 łyżki masła

Wykonanie:

Truskawki myjemy, usuwamy z szypułek i wrzucamy do wysokiego naczynia. Miksujemy blenderem na gładki mus.
W misce mieszamy płatki owsiane z ziarnami/bakaliami. W rondelku topimy masło z miodem i dodajemy do suchych składników razem z musem truskawkowym.
Całość mieszamy dokładnie i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, tak by utworzyć cienką warstwę przyszłej granoli. 
Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Otwieramy piekarnik, mieszamy granolę, aby składniki i się nie posklejały i pieczemy jeszcze 20 minut.
Upieczoną granolę przekładamy do słoika lub podajemy od razu z jogurtem.

Źródło - Burczy Mi w Brzuchu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.