16 września 2013

Owsiana granola z pekanami i kokosem

Składniki:

1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
troszkę soli (ja nie dodałam)
6 szklanek płatków owsianych np. górskich
1,5 szklanki orzechów pekan
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki pestek dyni
(ja dałam słonecznika)
2 łyżki ziaren sezamu
1 szklanka chrupiącego ryżu (rice snaps)
- niekonecznie

Wykonanie:

W garnuszku zmieszać olej, sól i miód.
Wstawić na gaz i dobrze podgrzać.
Dodać ekstrakt z wanilii.
W misce zmieszać płatki owsiane, kokosowe,
pestki dyni (słonecznika), sezam i orzechy pekan.
Wlać letnią mieszaninę do miski i dokładnie wymieszać.
Całość przełożyć na dwie blaszki do pieczenia
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Piec nie mieszając około 20 minut na lekko złoty kolor.
Wyjąć, ostudzić i połączyć z chrupiącym ryżem.
Przełożyć do słoików.

Źródło - Coffee Kitchen

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.