poniedziałek, 16 września 2013

Owsiane batoniki musli bez pieczenia

Składniki (12 sztuk):

230g płatków owsianych grubych (np. 
górskich)
80g płatków migdałowych
1/3 szklanki miodu
56g masła
50g brązowego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
3/4 szklanki pokrojonych bakalii
(ja dałam żurawinę i morele)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Na blaszkę wyłożoną papierem wyłożyć
płatki owsiane i migdałowe.
Piec je ok.5-7 minut aż się zrumienią.
Przełożyć do miski.
Do garnuszka włożyć masło, miód, cukier,
ekstrakt i sól.
Gotować na średnim ogniu aż cukier
całkowicie się rozpuści.
Wlać do miski z płatkami.
Dokładnie wymieszać i dodać bakalie.
Całość przełożyć do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia o wymiarach 20x20cm.
Za pomocą np. dna szklanki ucisnąć całą masę.
Zostawić aż ostygnie i wstawić do lodówki 
na około dwie godziny.
Wyjąć z lodówki i pokroić na 12 batoników.
Można je przetrzymywać do tygodnia 
zamknięte w puszce i umieszczone w lodówce.

Źródło - Coffee Kitchen

4 komentarze:

  1. Świetne batoniki, u mnie zawsze sprawowały się w trakcie podróży.

    OdpowiedzUsuń
  2. też czasami taki robię, bardzo fajna dawka energii do porannej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię owsiane batoniki i ciasteczka więc koniecznie zapisuję Twój przepis:-)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...