20 września 2013

Owsianka czekoladowa

Składniki (1 porcja lub 2 małe 
'deserowe'):

50g płatków owsianych górskich
1,5 szklanki mleka
szklanka wody
2 łyżki ciemnego kakao
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
40g gorzkiej czekolady
szczypta soli

Wykonanie:

Płatki zalać wodą i odstawić na noc. Można czynność tę pominąć i od razu rano umieścić w garnuszku płatki, wodę, kakao, sól i cukier. Doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze chwilę, ciągle mieszając, aż mocno mieszanka zgęstnieje. Dodać posiekaną na kawałki czekoladę (trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać, aby się roztopiła. Do miseczek wlać zimne (kto woli - może podgrzać) mleko, nałożyć porcję owsianki, posypać resztą czekolady i podawać.

Źródło - Słodkie Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.