29 września 2013

Owsiano-otrębowe placki z twarogu



Składniki (ok.8 sztuk):

- 200g twarogu (przepis na blogu)
- 1 jajo kurze
- 1 czubata łyżka mączki owsianej (ew. wybrana mąka inna)
- 2 czubate łyżki owsianych otrębów (ew. płatków błyskawicznych/zwykłych)
- szczypta soli morskiej
- ew. ok.2 łyżeczki brązowego cukru (- w wersji na słodko
+ olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Twarożek w misie rozetrzyj z dodatkiem jaja, a następnie również z mąką, solą, ew. cukrem i otrębami, na jednolitą zwartą kleistą masę – podziel na 8 równych części i zwilżonymi wodą dłońmi formując kształtne kulki, partiami od razu rozkładaj w odstępach rozgrzanej patelni z olejem, delikatnie równomiernie przypłaszczając podsmażaj obustronnie do przyrumieniania (ok.2-3min).
     Gotowe placuszki serwuj zaraz po sporządzeniu, na gorąco – z wybranym dodatkiem na słodko lub wytrawnie (tu: polane jogurtem naturalnym z miodem pszczelim i owocami – maliny i brzoskwinia).

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu QuchniaWege

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że pancakes/placki kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające). 
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.