niedziela, 29 września 2013

Owsiano-otrębowe placuszki z twarogu



Składniki (ok.8 sztuk):

- 200g krowiego sera twarogowego półtłustego
- 1 jajo kurze
- 1 czubata łyżka mączki owsianej (ew. wybrana mąka inna)
- 2 czubate łyżki owsianych otrębów (ew. płatków błyskawicznych/zwykłych)
- szczypta soli morskiej
- ew. ok.2 łyżeczki brązowego cukru (- w wersji na słodko
+ olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Twarożek (niekoniecznie wcześniej przemielony) w misie wyrób z dodatkiem jaja, a następnie również mąki, soli, ew. cukrem i otrębami, na jednolitą zwartą, kleistą masę – dzieląc na 8 równej wielkości części, lekko zwilżonymi dłońmi formuj kształtne kulki, partiami od razu rozkładając w odstępach na mocno już rozgrzanej patelni z olejem, delikatnie doń równomiernie przypłaszczając odpowiednio obustronnie podsmażaj do przyrumieniania (ok.2-3min).
     Gotowe placuszki serwuj zaraz po sporządzeniu, na gorąco – z wybranym dodatkiem na słodko lub wytrawnie (tu: polane jogurtem naturalnym z miodem pszczelim i owocami – maliny i brzoskwinia).

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu QuchniaWege

1 komentarz:

  1. Zrobilam dziś, z dodatkiem mąki ryżowej (nie miałam owsianej) , zjadłam polane jogurtem naturalnym , posypane brązowym cukrem i cynamonem. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...