24 września 2013

Owsiana szarlotka tradycyjna



Składniki (tortownica o średn.22cm):
 

(ciasto)
- 125ml owsianych płatków zwykłych
- 125ml owsianych otrębów
- 125ml razowej mąki pszennej
- 125ml pszennej mąki białej
- 115g miękkiego masła (przepis na blogu)
- 62,5ml jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- szczypta soli morskiej
(wkład)

- 1,5kg kwaskowatych jabłek
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
- szczypta cynamonu oraz kardamonu
(wierzch)

- 500ml owsianych płatków zwykłych
- 80g masła j/w
- 62,5ml jasnego brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

(wkład)
obrane jabłka na tarce zetrzyj na cienkie plasterki i skrop świeżym sokiem z cytryny – obtocz w mieszance  cukru z przyprawami oraz ew. mączką ze zmielonych płatków owsianych – odstaw na razie na bok.
(ciasto)
przesianą mąkę w misie wymieszaj z resztą podanych składników suchych, także otrębami i płatkami owsianymi z grubsza zmielonymi w młynku, po czym rozetrzyj z masłem na ‘kruszonkę’ – zagnieć z dodatkiem wanilii z wodą, na jednolitą masę  i równą warstwą wylep dno oraz boki pokrytej papierem do pieczenia formy – gęsto ponakłuwaj widelcem i podpiecz ok.15min w rozgrzanym do temp.180C piekarniku.
(całość)
na gorący, świeżo podpieczony spód ciasta wyłóż przygotowane j/w jabłka i wierzch wygładziwszy, równomiernie okraś kruszonką utartą z podanych składników – na powrót wstaw do  wciąż gorącego j/w piekarnika i piecz kolejnych ok.40min – w trakcie pieczenia koniecznie kontroluj stopień zrumienienia owsianych płatków (bardzo łatwo się przypalają!).
Gotową szarlotkę możesz podawać od razu na gorąco, bądź też wg uznania odstawić na całą noc w miejsce chłodne, by dobrze się ‘związała’ i ‘zsiadła’ przed pokrajaniem na porcje :]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Feed Me Better

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.