wtorek, 24 września 2013

Zdrowsza szarlotka owsiana



Składniki (tortownica o średn.22cm):
(ciasto)

- 125ml owsianych płatków zwykłych
- 125ml owsianych otrębów
- 125ml razowej mąki pszennej
- 125ml pszennej mąki białej
- 115g miękkiego masła
- 62,5ml jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli morskiej
(wkład)

- 1,5kg kwaskowatych jabłek
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
- szczypta cynamonu oraz kardamonu
(wierzch)

- 500ml owsianych płatków zwykłych
- 80g masła
- 62,5ml jasnego brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

(wkład)
obrane jabłka cienko poplasterkuj na tarce do misy, po czym skrop świeżym sokiem z cytryny, wymieszaj z mieszanką cukru z przyprawami oraz ew. mączką ze zmielonych płatków owsianych i odstaw na razie na bok.
(ciasto)
przesianą przez sito mąkę w misie wymieszaj z resztą podanych składników suchych, także otrębami i płatkami owsianymi z grubsza zmielonymi w młynku, po czym rozetrzyj z masłem na ‘kruszonkę’ – z dodatkiem wanilii z wodą zagnieć na jednolitą kulę ciasta i równą warstwą wylep dno oraz boki pokrytej papierem do pieczenia formy – powierzchownie gęsto ponakłuwaj widelcem i podpiecz ok.15min w rozgrzanym już do temp.180C piekarniku.
(całość)
na gorący, świeżo podpieczonh spód ciasta wyłóż przygotowane j/w jabłka i wierzch wygładziwszy, równomiernie okraś kruszonką utartą z podanych składników – na powrót wstaw do  wciąż grzejącego j/w piekarnika i weń przetrzymaj kolejnych ok.40min; w trakcie pieczenia koniecznie kontroluj stopień zrumienienia owsianych płatków (bardzo łatwo się przypalają!).
     Gotową szarlotkę możesz podawać od razu na gorąco, bądź też wg uznania odstaw na całą noc w miejsce chłodne, by dobrze się ‘związała’ i ‘zsiadła’ przed pokrajaniem na porcje :]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Feed Me Better

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...