czwartek, 17 października 2013

Owsiane ciasteczka z dziurką


Składniki (3 blachy):

500g płatków owsianych (lub żytnich)
100g rodzynek *
60g daktyli *
3 łyżki lnu złocistego
300ml wody
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
½  łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Wykonanie:
Gorącą wodę wymieszać z masłem i miodem. Płatki owsiane  lekko zmielić (ale nie na mąkę). Posiekać drobno rodzynki i daktyle.

Do miski wsypać zmielone płatki owsiane, dodać sól, sodę oczyszczoną oraz rozdrobnione bakalie, wszystko rozetrzeć palcami.  Dodać gorące, płynne składniki. Wymieszać, zagnieść ciasto, odstawić na ok.30 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC. Ciasto rozwałkować porcjami na 5mm placki. Wycinać okrągłe ciasteczka z falbanką i dziurką. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut, następnie przełożyć delikatnie na drugą stronę i piec kolejne 10 minut, aż się ładnie zarumienią.

* można dodać dowolnych suszonych owoców: moreli, fig, śliwek, żurawin

Smacznego:- )


Źródło - Gdy w Brzuchu Burczy...

1 komentarz:

  1. uwielbiam ciastka z dziurką! chcę ich owsianą wersję, chcę!

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...