8 października 2013

Owsiane gofry proteinowe (bez gofrownicy)

Składniki (1 porcja - 3 sztuki):

40g płatków owsianych
30g odżywki proteinowej (waniliowej)
1 jajko
1 łyżeczka lnu mielonego
100ml mleka
+ jogurt naturalny 100g
+ borówki (lub inne owoce

Wykonanie:

Płatki owsiane miksujemy w młynku (można też użyć mąki owsianej). Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko mieszamy w misce z mlekiem, po czym dodajemy zmielone płatki i len mielony, odstawiamy na kilka minut. Dodajemy odżywkę i dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy białko do reszty i delikatnie łączymy łyżką. Przekładamy do formy do gofrów. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Gdy ładnie się zarumienią wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Dopiero po tym czasie wyjmujemy gofry. Podajemy z jogurtem i owocami.

Źródło - Feed Me Better
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.