25 października 2013

Owsiane placuszki po prostu

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1 i 1/3 szklanki maślanki
1 jajko
30g masła
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli

Wykonanie:

Płatki owsiane wymieszać z maślanką i odstawić do napęcznienia na około 30 minut. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
Po tym czasie dodać jajka, przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników. Odstawić na około 10 minut, by ciasto lekko się napuszyło. 
Niezbyt grube placuszki smażyć na średnim ogniu, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Podawać z dżemem czy musem owocowym. Smacznego :)

Źródło - Domowa Cukiernia Ewy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.