10 października 2013

Owsiane 'ricotta protein pancakes' z owocami

Składniki:

30g płatków owsianych
30g odżywki proteinowej
50g serka ricotta
60ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka lnu mielonego
1 łyżeczka zarodków pszennych
szczypta soli
+ garść owoców

Wykonanie:

Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i serkiem ricotta. Płatki owsiane mielimy w blenderze. Do mokrych składników dodajemy zmielone płatki, len mielony i zarodki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. Dodajemy odżywkę proteinową. Ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ubite białko do reszty składników i  delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy pokrojone owoce - ja ostatnio najczęściej używam malin lub śliwek. Placuszki smażymy na dobrej patelni, bez dodatku tłuszczu.

Źródło - Feed Me Better
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.