8 października 2013

Owsiano-orkiszowa granola dyniowa

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków orkiszowych
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/4 szklanki otrębów pszennych
1/4 szklanki lnu mielonego
1/2 szklanki siemienia lnianego
2 łyżki chia (można pominąć)
1/2 szklanki dyniowego puree
5 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
1/3 szklanki soku jabłkowego
120g orzechów
(włoskie, nerkowce i laskowe)
120g owoców suszonych
(żurawina i morele)
50g rodzynek
8 daktyli suszonych

Wykonanie:

W dużej misce mieszamy ze sobą: płatki, otręby, len, siemię, chia. Następnie w szklance łączymy sok z dyniowym puree, olejem i syropem. Przelewamy zawartość szklanki do miski i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki będą lekko mokre. Tak dużą porcję granoli warto podzielić na dwie blachy do pieczenia lub zrobić dwie tury. Połowę naszej granoli wykładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Rozprowadzamy łopatką, aby wyrównać, przy czym lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Pieczemy około 20 minut. W tym czasie siekamy wszystkie bakalie. Dodajemy je do wstępnie podpieczonej granoli, dokładnie wszystko dokładnie mieszamy, znowu wygładzamy i ugniatamy łopatką, po czym pieczemy przez kolejne 10 minut.W połowie pieczenia jeszcze raz przemieszać.

Źródło - Feed Me Better

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.