21 października 2013

Owsiany tort z owocami


Składniki:

250g płatków owsianych
200g brązowego cukru
100g masła
2 jajka
3 łyżki mąki
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z połowy cytryny
3 łyżki wódki
1 olejek migdałowy
szczypta soli

W osobnym naczyniu wymieszać płatki owsiane z proszkiem do pieczenia, odstawić. 
Miękkie masło, jajka i cukier utrzeć mikserem, aż powstanie gładka i jednolita masa. Nie przerywając miksowania, dodać mąkę, wódkę, sok i skórkę z cytryny, szczyptę soli i olejek migdałowy, a następnie płatki owsiane z proszkiem do pieczenia, nadal ucierając.
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut. Wystudzić.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
odrobina mleka
jeżyny, truskawki brzoskwinie (lub inne owoce)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową, dowolnie przyozdobić owocami. Smacznego :)

Źródło - Domowa Cukiernia Ewy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.