czwartek, 17 października 2013

Pod owsianą kruszonką placek ze śliwkami


Składniki na ciasto:

400-500g wypestkowanych  śliwek
200g masła
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 jaj
1 ½ szklanki maki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki imbiru w proszku
½ łyżeczki kardamonu w proszku

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując kolejno dodawać jajka. Do masy dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia  i przyprawami – starannie wymieszać.

Składniki na kruszonkę:

100g zimnego masła
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek brązowego cukru
7 łyżek płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru w proszku

 Z podanych składników zagnieść kruszonkę.

 Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem.
 Ciasto przełożyć do formy, wyrównać po czym ułożyć na nim  warstwę owoców i lekko oprószyć cynamonem. Na wierzchu rozsypać owsianą kruszonkę. Piec 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

 Smacznego:- )

Źródło - Gdy w Brzuchu Burczy...

2 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...