3 października 2013

Waniliowo-cynamonowa owsianka z malinami


 Składniki:

2 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki wody
½ szklanki mleka
1 płaska łyżka budyniu waniliowego
¼ łyżeczki cynamonu
4 łyżki płatków z pełnego ziarna
1 łyżka pestek dyni
pół szklanki malin
pół łyżeczki syropu malinowego

Wykonanie:

Zagotować w rondelku wodę, wsypać płatki i chwilę podgotować, żeby napęczniały. Dolać mleko i doprowadzić do wrzenia. Budyń rozpuścić w odrobinie zimnej wody i wlać na gotujące się płatki, cały czas mieszając. Mieszać, aż zgęstnieje i dosypać cynamon.
Do miski włożyć połowę malin, 2 łyżki płatków i zalać owsianką. Wierzch posypać resztą płatków, malin i pestkami dyni oraz skropić boki syropem. Później jeszcze gęstnieje, więc można dolać więcej mleka.

Źródło - Taniec Smaków
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.