środa, 13 listopada 2013

Owsiane ciasteczka dyniowe na listopad



Składniki:

- 375ml owsianych płatków zwykłych
- 500ml białej mąki pszennej
- 250g masła
- 1 jajo kurze
- po 125ml cukru białego i jasnego brązowego
- po 1 łyżeczce ekstraktu z wanilii i cynamonu
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka oczyszczonej sody spożywczej 
+ 250ml gęstego puree z dyni oraz po 187,5ml posiekanych orzechów włoskich i mieszanki suszonej żurawiny z rodzynkami-sułtankami

Wykonanie:

Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, z wolna dodaj kolejno puree z dyni, jaja, waniliowy ekstrakt oraz partie mieszanki wszystkich składników suchych, do uzyskania jednolitej gęstawej masy ciasta – wmieszaj bakalie i to za pomocą łyżki porcjując, wykładaj w miarę krągłymi ‘kleksami’ na pokrytą papierem do pieczenia blachę, z zachowaniem pewnych odstępów – wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.14-17min, do chwili lekkiego wypulchnienia oraz przybrązowienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka po wyjęciu z piekarnika pozostaw w spokoju przez ok.5min (są jeszcze miękkie i delikatne!), po czym ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań odstaw na pewien czas w miejsce chłodne,do całkowitego ostygnięcia i nabrania chrupkości.
 
Smacznego owsianego! :]

Źródło - DIaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Arabeski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...