4 listopada 2013

Owsiane ciasteczka mocno orzechowe

Składniki (ok.11 sztuk):

1 szklanka płatków owsianych (użyłam górskie)
2 garście pestek słonecznika
1 garść wiórek kokosa
2 kopiaste łyżki masła orzechowego z kawałeczkami orzechów (zużyłam ok. 1/3 słoiczka)
1-2 łyżki płynnego miodu (polecam spróbować i ew. dosłodzić)
3 kopiaste łyżki mąki żytniej
1 jajko
trochę wody lub napoju orzechowego (by z ciasta dało się 
lepić)

Wykonanie:

Masło orzechowe przekładamy do rondelka, dodajemy miód i podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż się rozpuści. Do większej miski wsypujemy płatki owsiane, pestki słonecznika, kokos oraz mąkę, mieszamy po czym dodajemy masło z miodem, wbijamy jajko i wyrabiamy lepiące ciasto. Następnie formujemy z niego okrągłe ciasteczka (ciasto jest lepiące, dlatego polecam podsypywać dłonie mąką), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok15 minut.

Źródło - Magiczny Kociołek; przepis nadesłany
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.