11 listopada 2013

Owsiane kulki z bakaliami; żurawina i migdały


Składniki:

200g płatków owsianych
50g otrębów owsianych
2 łyżki płynnego miodu / syropu klonowego (oryginalnie był ksylitol) - lub więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie :)
50g suszonej żurawiny
50g płatków migdałów
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
150ml kefiru

Wykonanie:

Do miski wsypać suche składniki, dodać kefir, wymieszać i odstawić na 10 minut. Masa powinna stać się kleista i łatwa do formowania. Jeśli jest za sucha, dodać odrobinę kefiru, jeśli wydaje się rzadka, należy dosypać otrębów. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180st.C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia lub matą silikonową. Z masy owsianej formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.


Źródło - Sisters'Cooking
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.