4 listopada 2013

Owsiane placuszki otrębowe z jabłkami


Składniki (ok.20 sztuk):

1 szklanki zsiadłego mleka/kefiru
1/2 szklanki otrąb owsianych
1/2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
cynamon (opcjonalnie)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody
1 duże jabłko

Wykonanie:
Do miski wlewamy zsiadłe mleko (kefir lub jogurt), wbijamy jajko, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia, otręby, przesianą mąkę oraz ew. cynamon i dokładnie mieszamy (ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego jeśli takie nie jest dodajemy jeszcze odrobinę mąki). Jabłko kroimy w kostkę, dorzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, oleju lub oliwy, wykładamy porcje ciasta formując i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Placuszki możemy jeść solo, posypane cukrem pudrem, zwykłym cukrem lub polać jogurtem naturalnym i posypać rodzynkami.

Źródło - Magiczny Kociołek; przepis nadesłany

1 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.