4 listopada 2013

Owsiany omlet biszkoptowy z malinami

Składniki:

2 jajka
(najlepiej swojskie)
1 czubata łyżka mąki
1 czubata łyżka płatków owsianych
1/2-1 łyżeczka cukru (można więcej)
dużo malin

 Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty blendera i cały czas ubijając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu stopniowo dodajemy przesianą mąkę oraz płatki owsiane i delikatnie mieszamy (najpierw dodajemy łyżkę mąki - mieszamy a potem płatki owsiane i ponownie mieszamy). Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła (można bez), wylewamy masę jajeczną i na małym ogniu smażymy omlet z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Usmażony omlet delikatnie przekładamy na talerz, wykładamy na niego maliny i delikatnie składamy na pół. Dekorujemy malinami i zajadamy.

Źródło - Magiczny Kociołek; przepis nadesłany
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.