4 listopada 2013

Owsiany placek marchewkowo-orzechowy

Składniki:

3 kopiaste łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb
1 duże jajko
1 mała marchewka
1/2 łyżeczki cynamonu lub kakao
garść posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni do momentu aż w powietrzu zacznie unosić się przyjemny, orzechowy aromat, po czym odstawiamy do przestygnięcia.
Płatki i otręby zalewamy wodą ponad ich powierzchnię po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Kiedy wchłoną cały płyn, odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy roztrzepane jajko, startą na dużych oczkach marchewkę, cynamon lub kakao oraz orzechy i dokładnie mieszamy. Wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy  (najlepiej pod przykryciem) z obu stron na złoto-brązowy kolor (placek jest bardzo delikatny, dlatego należy uważać podczas jego przewracania). Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Źródło - Magiczny Kociołek; przepis nadesłany

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.