17 grudnia 2013

Kakaowo-kawowa owsianka lodówkowa z wmieszaną czekoladą...

...gorzką i białą podana z gorącymi truskawkami, gęstym jogurtem naturalnym, nerkowcami, suszoną żurawiną, surowym ziarnem kakaowca.


Składniki (1 porcja):

pół szklanki płatków owsianych
łyżka mieszanki otrąb
łyżeczka siemienia lnianego
szczypta soli
2/3 szklanki wrzątku
2/3 szklanki mleka ryżowego
łyżka gorzkiego kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej
pół łyżeczki przyprawy do piernika
trochę wrzątku
dowolna ilość ulubionych czekolad
+ mrożone truskawki, łyżka jogurtu, garstka nerkowców, suszonej żurawiny, ziarna kakaowca.

Wykonanie:

Płatki i otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5min.
Zagotowujemy mleko ryżowe, dodajemy płatki i siemię oraz szczyptę soli.
Kakao, kawę, przyprawę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i dolewamy do owsianki.
Gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przelewamy do miseczki i wstawiamy na noc do lodówki.
Rano siekamy czekoladę i mieszamy do owsianki.
Podajemy z dodatkami.


Źródło - Malinowy Poranek
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.