9 grudnia 2013

Kokosowa owsianka z poziomkami, wiórkami kokosowymi, gorzką czekoladą


Składniki (1 porcja):

pół szklanki płatków owsianych
2 łyżki mieszanki otrąb
łyżeczka siemienia lnianego
¾ szklanki mleka*
łyżka proszku kokosowego*
¼ szklanki wody
1,5 łyżki wiórków kokosowych
garść poziomek
2-3 kostki gorzkiej czekolady

*może być po prostu mleczko kokosowe, ja postanowiłam w końcu wykorzystać kupiony ze 100 lat temu proszek kokosowy

Wykonanie:

Płatki, otręby, siemię zalewamy na noc zimną wodą (ok. szklanka). Rano odlewamy nadmiar wody. Prażymy wiórki kokosowe. Mieszamy proszek kokosowy z wodą. Zagotowujemy mleko, wlewamy wodę w rozpuszczonym proszkiem i dodajemy płatki i połowę wiórków.
Gotujemy do osiągnięcia idealnej konsystencji. Przekładamy do miseczki i kładziemy na wierzch owoce, resztę wiórków i czekoladę.

Idealnie byłoby dodać do mleka białą czekoladę, niestety się skończyła :(

SMACZNEGO :*


Źródło - Malinowy Poranek

1 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.