środa, 11 grudnia 2013

Owsiana zapiekanka dyniowa, podana z jogurtem greckim...

...masłem orzechowym, gorzką czekoladą, jagodami, rodzynkami i cynamonem.


Składniki (1 porcja):

pół szklanki płatków owsianych
czubata łyżka mieszanki otrąb
łyżeczka siemienia
szklanka wody
kawałek dyni (mniej więcej wielkości dużej marchewki)
¾ szklanki mleka
+ jogurt grecki, masło orzechowe, rodzynki, jagody, cynamon, gorzka czekolada

Wykonanie:

Dynię kroimy na kawałki, kilka kawałków odkładamy, a resztę wrzucamy do garnuszka z grubym dnem, podlewamy wodą (do przykrycia dyni) i gotujemy aż odparuje.
Rozgniatamy widelcem.
Na noc zalewamy płatki i otręby wodą oraz dodajemy przestudzoną dynię i mieszamy.
Rano rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Zagotowujemy mleko i wrzucamy przygotowane płatki, dodajemy siemię i gotujemy aż trochę zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pozostałe kawałki dyni.
Przelewamy do żaroodpornego naczynka i pieczemy przez ok.30min.
Podajemy z dodatkami.


Źródło - Malinowy Poranek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...