1 grudnia 2013

Owsiane batoniki bakaliowe; bez tłuszczu, bez cukru

Składniki:

200g mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
100g suszonej żurawiny
100g mieszanych nasion (słonecznik, dynia, sezam)
100g płatków owsianych (użyłam bezglutenowych Provena)
2 łyżki mielonych orzechów
2 białka
4 łyżki miodu (ok.40g)

Wykonanie:

Orzechy lekko posiekaj. W misce wymieszaj orzechy, żurawinę, nasiona, płatki owsiane i miód. Białka lekko roztrzep widelcem i dodaj do mieszanki bakaliowej. Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj płaskie porcje bakalii. (Mieszanka jest dość luźna - tak ma być :))
Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut - piecz na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia - ja nie dałam rady i jadłam jeszcze ciepłe ;)

Źródło - Kuchnia Light
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.