12 grudnia 2013

Owsiane batony musli-domowe

Składniki:

125 ml płynnego miodu
1/4 szklanki drobnego cukru
(ja już nie dawałam)
125g masła
3 szklanki płatków owsianych 
1 szklanka ryżu chrupkiego (rice krispies)
 1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika
1,5 szklanki bakalii
(suszone morele, śliwki itp)

Wykonanie:

Zmieszać w garnuszku miód, cukier i masło.
Wstawić na gaz. Gotować ok. 2-3 minuty aż cukier 
się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować
2 minuty ciągle mieszając aż powstanie syrop.
W misce zmieszać resztę składników.
Wlać syrop i dokładnie wymieszać. 
Całość przełożyć do blaszki 31x22cm. Wierzch
wyrównać ręką dociskając. Piec w nagrzanym do
180 stopni piekarniku około 15-20 minut.
Wyjąć, ostudzić i pociąć na batoniki. Batoniki
 trzymać  w lodówce bo niestety trochę się sypią.

Źródło - Coffee Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.