8 grudnia 2013

Owsiane ciasteczka korzenne a'la pierniczki świąteczne



Składniki (ok.30 sztuk):

(ciasto)
- 750ml owsianych płatków zwykłych
- 500ml białej mąki pszennej
- 150g miękkiego masła (przepis na blogu)
- 3 jaja kurze
- 187,5ml cukru jasnego brązowego
- 1,5 łyżeczki przypraw korzennych
- 1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
- 0,5 łyżeczki oczyszczonej sody spożywczej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (przepis na blogu)
(wierzch)
- ok.70g ciemnej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Masło na patelni z cukrem stop, po czym wsyp płatki owsiane i mieszając podprażaj parę chwil do przyrumienienia – zestaw z palnika i odstaw do ostygnięcia – wsyp resztę składników suchych i z dodatkiem składników mokrych wyrób na zwartą, lekko kleistą kulę – owiń szczelnie folią spożywczą i odłóż na ok.30min. do lodówki – wyłóż na rozłożony na stolnicy arkusz papieru śniadaniowego i przez drugi taki sam rozwałkuj na równomiernej grubości ok.2-2,5cm placek – za pomocą wybranej świątecznej foremki powykrawaj odpowiednio kształtne ciasteczka, rozkładając je w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze – wstaw do rozgrzanego do temp.190C piekarnika i piecz ok.5-10min, do chwili lekkiego wypulchnienia oraz wyrazistego zrumienienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka wyjąwszy z piekarnika, pozostaw jeszcze na blasze ok.10min, a potem ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i odstaw w chłodne miejsce, do całkowitego ostygnięcia – wg uznania wykończ wierzchy grubą warstewką płynnej czekolady, stopionej w tzw. 'kąpieli wodnej', ew. prędko posypując jeszcze drobno posiekanymi wybranymi orzechami (lekko dociśnij, by dobrze przywarły) – do czasu mocnego zastygnięcia polewy ponownie odstaw w chłód.

Smacznego owsianego świątecznego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu - Słodkie Przyjemności

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.