23 grudnia 2013

Owsiane ciasto piernikowe z bakaliami [bez jaj]



Składniki (keksówka 20x12cm):

(ciasto)
- 375ml pszennej mąki pełnoziarnistej
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 333,3ml krowiego mleka 3,2%
- ok.2-3 łyżki cukru brązowego
- 16g przypraw korzennych (przepis na blogu)
- 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
- 3 czubate łyżki owsianych płatków błyskawicznych
(wkład)
- 1/4 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy
- po dużej garści suszonej żurawiny, rodzynek sułtanek i posiekanych orzechów włoskich
(wierzch)
- ok.50g ciemnej gorzkiej czekolady
- ok.3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Płatki owsiane z resztą składników suchych w misie wymieszaj, po czym wyrób z mieszaniną mleka z olejem na jednolitą gęstawą masę – wmieszaj skórkę pomarańczową oraz suszone owoce z posiekanymi orzechami – przełóż równą warstwą do pokrytej papierem do pieczenia formy i wygładź łyżką wierzch – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.35-40min, do chwili wyrazistego przyrumienienia wierzchu oraz suchości środka.
Gotowe ciasto po wstępnym przestygnięciu ostrożnie wraz z papierem do pieczenia wyłóż na kratę i tak pozostaw do zupełnego ostygnięcia – na powrót umieść z papierem we formie i polej czekoladą stopioną w tzw. 'kąpieli wodnej' i wymieszanej z orzechami – do czasu zastygnięcia odstaw w miejsce chłodne.

Smacznego owsianego! :]



Źródło - AiS*Nene [Owsiankowo]; wg przepisu Jesteśmy Tym co Jemy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.