środa, 11 grudnia 2013

Owsiane kwadraty kokosowe

Składniki:

1/2 szklanki mąki pszennej graham lub orkiszowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 szklanki płatków owsianych (dałam błyskawiczne, bo masa jest dość sucha i górskie mogłyby się kruszyć bo nie zdążą nasiąknąć płynami których jest mało, ale może się mylę)
1/3 szklanki cukru z kwiatów kokosowych
3 łyżki masła kokosowego
1 jajko
1 łyżka miodu (lub np. syrop z agawy)
szczypta soli
1/3 szklanki rodzynek (moje były duże i lekko je posiekałam)
1/2 startego jabłka
1 mały dojrzały banan

Wykonanie:

Łączymy sypkie składniki: mąki, sól, płatki, wiórki kokosowe, cukier kokosowy, rodzynki.
W drugim naczyniu miksujemy masło, jajko, zmiażdżonego banana, dodajemy miód i starte jabłko.
Łączymy zawartość obu naczyń, masa będzie lekko lepka.
Formę kwadratową lub prostokątną (moja była 24x28cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem.
Układamy owsianą masę i wyrównujemy lekko dociskając.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, brzegi mają się lekko zezłocić.
Studzimy w formie, kroimy kształt jaki nam odpowiada.

Źródło - Zufikowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...