11 grudnia 2013

Owsiane ptasie mleczko nadziane masłem orzechowym...

...podane z borówkami, musem brzoskwiniowym z cynamonem, rodzynkami, jogurtem i czekoladą.


Składniki (1 porcja):

pół szklanki płatków owsianych
łyżka mieszanki otrąb
łyżeczka siemienia
120g jogurtu bałkańskiego (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu)
białko jajka
łyżeczka agaru rozpuszczona w odrobinie wody
łyżka syropu o smaku Irish Cafe*
stevia
sól
masło orzechowe
+ jogurt bałkański, czekolada Shogetten o smaku Muller Froop marakuja, rodzynki, borówki, brzoskwinia, cynamon

*użyłam syropu do kawy, można zastąpić miodem


Wykonanie:

Płatki i otręby zalewamy wodą (sporo ponad poziom płatków).
Gdy płatki wchłoną większość wody gotujemy z dodatkiem siemienia lnianego.
Gdy zgęstnieją wlewamy agar i chwilę gotujemy mieszając.
Jogurt mieszamy ze stevią i syropem.
Gdy płatki lekko przestygną mieszamy je z jogurtem.
Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pałkami.
Przelewamy połowę do miseczki, kładziemy masło orzechowe i przykrywamy resztą.
Wstawiamy do lodówki na noc, a rano wyjmujemy i podajemy z dodatkami.
Mus brzoskwiniowy to po prostu brzoskwinia zblendowana z cynamonem ;)


Źródło - Malinowy Poranek
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.