28 grudnia 2013

Owsianka a'la szarlotka...

...(z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami) zapiekana z serkiem wiejskim, płatkami migdałów i cukrem trzcinowym posypana świeżo tartym cynamonem.


Składniki (1 porcja):

50g płatków owsianych
łyżka mieszanki otrąb
łyżeczka siemienia lnianego
1,5 szklanki wody
200g serka wiejskiego
garstka rodzynek
cynamon
duże jabłko
+ płatki migdałów, korzeń cynamonu, cukier trzcinowy

Wykonanie:

Płatki i otręby zalewamy szklanką wrzątku.
W tym czasie jabłko myjemy i kroimy na małe kawałki.
W garnuszku zagotowujemy pół szklanki wody i wlewamy płatki.
Dodajemy siemię, jabłko, rodzynki i cynamon (ja gotowałam z ułamanymi kawałkami całego korzenia, ale można dać po prostu szczyptę cynamonu).
Gotujemy do zgęstnienia owsianki i jeszcze chwilę aż jabłko trochę zmięknie.
Zostawiamy do ostygnięcia (wyławiamy korzeń).
Mieszamy z serkiem wiejskim, obsypujemy szczyptą cynamonu.

(Zrobiłam to wieczorem, żeby rano móc zjeść szybciej śniadanko wygłodniałą po bieganiu)

Obsypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
Pieczemy 35min. w 180 stopniach (jeśli nie jest z lodówki może być krócej)
Podajemy ze świeżo tartym cynamonem.


Źródło - Malinowy Poranek
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.