niedziela, 22 grudnia 2013

'Owsiany' piernik pomarańczowy w polewie czekoladowej



Składniki (krągła forma z tubą):
(ciasto)
- 50g owsianych płatków błyskawicznych
- 200g białej mąki pszennej
- 80g masła
- 150ml krowiego mleka 3,2%
- 3 jaja kurze
- 80g jasnego brązowego cukru
- 200g pszczelego miodu wielokwiatowego
- 50g melasy
- 2  łyżeczki przypraw korzennych
- 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy
(wierzch)
- ok.50g ciemnej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Posiekane masło w rondelku z melasą i miodem zalej mlekiem i podgrzewaj mieszając, do stopienia tłuszczu i jednolitego połączenia –  przestudź, dodaj jaja i za pomocą łyżki dobrze wyrób z dosypywaną z wolna partiami mieszanką wszystkich podanych składników suchych z przesianą mąką – do uzyskanej jednolicie gładkiej, na poły gęstawej masy ciasta wmieszaj płatki owsiane oraz skórkę z pomarańczy i wszystko to przełóż równą warstwą do wysmarowanej masłem i obsypanej kakao formy – wygładź lekko wierzch i tak wstawiwszy do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika; piecz ok.35-40min, do chwili ładnego wypulchnienia ciasta, wyrazistego przyrumienienia wierzchu oraz suchości środka.
Gotowe ciasto po wstępnym przestygnięciu wyłóż bardzo ostrożnie z formy (do góry spodem) na kratę i nań pozostaw do chwili całkowitego ostygnięcia – wykończ, polewając polewą sporządzoną z czekolady  stopionej w tzw. ’kąpieli wodnej’ (w małej żaroodpornej miseczce nadstawionej nad większy garnczek z wrzątkiem) i do zastygnięcia, znów na pewien czas odstaw iasto w chłód.

Smacznego owsianego! :]


Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu White Plate

1 komentarz:

  1. bardzo inspirujący, a zarazem intrygujący ten Twój piernik.

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...