22 grudnia 2013

'Owsiany' piernik pomarańczowy w polewie czekoladowej



Składniki (krągła forma z tubą):

(ciasto)
- 50g owsianych płatków błyskawicznych
- 200g białej mąki pszennej
- 80g masła (przepis na blogu)
- 150ml krowiego mleka 3,2%
- 3 jaja kurze
- 80g jasnego brązowego cukru
- 200g pszczelego miodu wielokwiatowego
- 50g melasy
- 2  łyżeczki przypraw korzennych
- 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
- 0,5 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy
(wierzch)
- ok.50g ciemnej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Posiekane masło w rondelku z melasą i miodem zalej mlekiem i podgrzej do stopienia tłuszczu i jednolitego połączenia – przestudź, dodaj jaja i łyżką wyrób z mieszanką wszystkich podanych składników suchych  – do uzyskanej jednolicie gładkiej, na poły gęstawej masy wmieszaj płatki owsiane oraz skórkę z pomarańczy – przełóż równą warstwą do wysmarowanej masłem i obsypanej kakao formy, i wygładź lekko wierzch –wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.35-40min, do chwili wyrazistego przyrumienienia wierzchu oraz suchości środka.
Gotowe ciasto po wstępnym przestygnięciu wyłóż ostrożnie z formy na kratę i tak pozostaw do całkowitego ostygnięcia – wykończ polewą sporządzoną z czekolady stopionej w tzw. ’kąpieli wodnej’ – do zastygnięcia znów na pewien czas odstaw ciasto w chłód.

Smacznego owsianego! :]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu White Plate

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.