11 grudnia 2013

Owsiany piernik z Yorkshire

Składniki (tortownica o średn.23cm):

225g masła (zastąpiłam 3/4 szklanki 
oleju)
1 duże jajko wiejskie
3 łyżki mleka (u mnie owsiane)
170g golden syrup'u
100 g melasy
85g jasnego cukru muscovado
100g średnio zmielonych płatków owsianych
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy*
250g mąki pszennej
2 łyżeczki zmielonego imbiru
2 łyżeczki sody

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W niedużym garnku rozpuścić masło (wlać olej), golden syrup, melasę, cukier i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się składników.
Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Mąkę, imbir i sodę przesiać, wymieszać z płatkami i skórką pomarańczową.
Do suchych składników dodać przestudzoną masę, jajko i mleko. Zmiksować całość.
Wlać do formy 23 cm wyłożonej papierem (ciasto będzie wyższe jak użyjecie mniejszej)
Piec w 160 stopniach (termoobieg) 50-60 minut.
Przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.

Źródło - Zufikowo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.