poniedziałek, 9 grudnia 2013

Szpinak w cieście owsianym


Składniki (na 2 porcje):

>ciasto:
szklanka mąki owsianej
15g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju nierafinowanego
szczypta soli morskiej
1/4 łyżeczki czosnku

>nadzienie:
5 kostek szpinaku mrożonego w liściach
50g twarogu
2 ząbki czosnku
przyprawy: pieprz, słodka papryka

>dodatkowo:
kubek jogurtu greckiego light
ząbek czosnku
przyprawy: pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
łyżka otrębów pszennych

Wykonanie:

Mieszam wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiam, aż będzie elastyczne i zostawiam w ciepłym miejscu na godzinę.
w tym czasie robię farsz: szpinak wrzucam do rondelka i duszę aż się rozmrozi. Dodaję twaróg, czosnek, przyprawy i odrobinę jogurtu greckiego.
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części (można podzielić na więcej i podać jako przystawkę). Każdą rozwałkowuję na kwadrat, na środek kładę farsz szpinakowy i zlepiam brzegi ciasta. Prostokąciki kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiam na pół godziny.
Wyrośnięte prostokąciki smaruję odrobiną mleka sojowego i posypuję otrębami pszennymi. Piekę 25 minut w 200 stopniach.
Robię sos mieszając jogurt grecki z czosnkiem i przyprawami.
"Ciastka" najlepiej smakują na ciepło podane z sosem.

Źródło - Jula Łamie Przepisy; przepis nadesłany

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...