2 stycznia 2014

Budyniowa owsianka a'la cukiniowe brownie...

...cynamonowe z nutą rumu na mleku sojowym zapiekana z malinami i gruszką podana z mrożonymi malinami, gruszką, serkiem wiejskim, orzechami laskowymi i gorzką czekoladą.


Składniki (1 porcja):

50g płatków owsianych
łyżka mieszanki otrąb
łyżeczka siemienia lnianego
szklanka wody
2/3 szklanki mleka sojowego
łyżka kakao + trochę wrzątku
łyżka budyniu czekoladowego + trochę wody/mleka
łyżeczka syropu czekoladowo-rumowego do kawy
szczypta cynamonu / kora cynamonu
stewia
kawałek cukinii
mrożone maliny, kawałek gruszki
+ reszta gruszki, maliny, serek wiejski, czekolada gorzka, laskowe, cynamon

Wykonanie:

Płatki i otręby zalewamy wodą (ja zalałam resztki kory cynamonu których nie udało mi się już zetrzeć wrzątkiem, a później tą wodą zalałam płatki).
Zagotowujemy mleko, dodajemy płatki, siemię.
Cukinię trzemy na grubych oczkach, kakao rozprowadzamy we wrzątku, a budyń w zimnej wodzie/mleku.
Wszystko wlewamy do garnka, wrzucamy cukinię i syrop i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Do naczynka żaroodpornego wlewamy połowę owsianki, kładziemy maliny i pokrojoną gruszkę.
Zalewamy resztą owsianki, zasypujemy cynamonem.
Zapiekamy ok. 25 min. w 180 stopniach i z 5 min w 150 z termoobiegiem.
Podajemy z dodatkami.


Źródło - Malinowy Poranek
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.