28 stycznia 2015

Jabłka smażone w owsianym cieście



Składniki:

- 200g mąki owsianej
- 30g krowiego mleka 3,2%
- 1 jajo kurze
- 50g jasnego brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 2 średnie jabłka
- 1 mała cytryna do skropienia jabłek
+ olej rzepakowy do smażenia i cukier puder do okraszenia

Wykonanie:

Jabłka obierz ze skórki, potnij w grubsze talary i ze środka każdego wykrój gniazdo nasienne (plastry muszą mieć charakterystyczną dziurkę) – w szklanej misie dokładnie obustronnie skrop świeżym sokiem cytrynowym i oprósz cynamonem, i tak odstaw na razie na bok. W drugiej misie roztrzep jajo z mlekiem, cukrem i solą, do jednolitej konsystencji, po czym połącz z mąką owsianą tak, by nie było grudek (konsystencja musi być gęstawa) – kolejno maczaj w cieście przygotowane talary jabłek i wykładaj partiami na znacznie już rozgrzaną, nasmarowaną olejem patelnię – obustronnie podsmażaj do wyrazistego przyrumienienia.
Gotowe placki serwuj od razu na ciepło, delikatnie okraszone cukrem pudrem, bądź umieść w stosiku jeden na drugim na talerzu i zabezpieczywszy nieszczelnie folią spożywczą pozostaw, by zupełnie ostygły. Do czasu spożycia przechowuj w lodówce, max.1-3 dni.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Gotuj z Kasią.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że naleśniki kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo soli, cukru, czy tłuszczu).
- mogą zawierać farsz z komponentów nieświeżych / klasy gorszej / pochodzenia nieekologicznego.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.