środa, 28 stycznia 2015

Jabłka w owsianym cieście naleśnikowym



Składniki:

- 200g mąki owsianej
- 30g krowiego mleka 3,2%
- 1 jajo kurze
- 50g jasnego brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 2 średnie jabłka
- 1 mała cytryna do skropienia jabłek
+ olej rzepakowy do smażenia i cukier puder do okraszenia

Wykonanie:

Jabłka obierz ze skórki, skrój całe w średniej grubości talary i ze środka każdego wykroiwszy gniazdo nasienne (plastry muszą mieć charakterystyczną dziurkę), w szklanej misie dokładnie obustronnie skrop świeżym sokiem cytrynowym i oprósz cynamonem – odstaw na razie na bok. Teraz, w drugiej misie roztrzep jajo z mlekiem, cukrem i solą, do jednolitej konsystencji, po czym połącz to z mąką owsianą tak, by nie było grudek (konsystencja musi być gęstawa) – kolejno maczając przygotowane talary jabłek, wykładaj partiami na znacznie już rozgrzaną, lekko nasmarowaną olejem patelnię –  odpowiednio obustronnie podsmażaj do wyrazistego przyzłocenia (lub delikatnego przybrązowienia).
Gotowe placki serwuj od razu na ciepło, delikatnie okraszone cukrem pudrem, bądź umieść w stosiku jeden na drugim na płaskim talerzu i zabezpieczywszy nieszczelnie folią spożywczą, pozostaw by zupełnie ostygły – odpowiednio w lodówce przechowuj max.1-3 dni.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Gotuj z Kasią.

3 komentarze:

  1. Ooo lubie takie, z tym, ze ja dodaje do ciasta drozdze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Angelika, drożdżowe też będą, więc już teraz zapraszamy!
    Te naleśnikowe co prawda mniej pulchne, ale wcale nie takie złe ;D

    Z owsianym pozdrowieniem,
    OWS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wątpię, że smaczne. :) Jak mnie kiedyś najdzie na takie placki, a drożdży zabraknie to w takim naleśnikowym wydaniu chętnie wypróbuję ;)

      Usuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...