wtorek, 20 stycznia 2015

Owsiana krajanka z ziarnami, rodzynkami i czekoladą



Składniki:

- 625ml (250g) owsianych płatków zwykłych
- 50g stopionego masła
- 125ml świeżego soku jabłkowego
- 2 jaja kurze
- 1 łyżka pszczelego miodu wielokwiatowego
- świeżo otarta skórka z 1 średniej cytryny
- 250ml rodzynek-sułtanek
- 250ml mieszanki pestek dyni z ziarnem słonecznika
- 40g ciemnej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Wszystkie podane składniki suche w misie wymieszaj, po czym wyrób z przygotowaną mieszanką wszystkich składników mokrych – uzyskaną jednolitą gęstawą masę owsiankową równą warstwą przełóż do przygotowanej, pokrytej papierem do pieczenia formy – wygładź wierzch, wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i piecz ok.25-30min, do chwili ładnego przyrumienienia wierzchu.
Gotowy blat owsiany odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, co całkowitego ostygnięcia i dobrego ‘związania’ – nożykiem potnij na porcje (kwadraty lub paluchy).

Smacznego owsianego chrupania! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Kempkowo.

2 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...