piątek, 9 stycznia 2015

Owsiana kruszonka do ciast, lodów i deserów



Składniki:

(wersja I-na mączce owsianej)
- 500g owsianych płatków zwykłych, zmielonych na mączkę
- 120g jasnego brązowego cukru
- szczypta soli morskiej
+ opcjonalnie: cynamon / ciemne gorzkie kakao / inna wybrana przyprawa
- 250g masła
(wersja II-na owsianych płatkach) 
- 3x250ml owsianych płatków zwykłych
- 125g cukru j/w
- szczypta soli morskiej
- opcjonalnie: wybrane przyprawy j/w 
- 120g masła

Wykonanie:
 
Obie wersje: wszystkie składniki suche w misie wymieszaj, po czym rozetrzyj z posiekanym masłem na sypką grudkowatą masę kruszonkową - luźną warstwą rozsyp na pokrytej papierem do pieczenia blasze i wstawiwszy do rozgrzanego do temp.180C piekarnika, piecz ok.20min, co pewien czas mieszając łopatką, do wyrazistego zezłocenia/przybrązowienia (wg gustu).
     Gotową kruszonkę ostrożnie przesyp na drugą, pokrytą świeżym pergaminem chłodną blaszkę i odstaw w miejsce chłodne do czasu całkowitego ostygnięcia i nabrania odpowiedniej chrupkości - do czasu wykorzystania przechowuj na tej samej blaszce, pod przykryciem pergaminu, bądź w szczelnie zamkniętym słoiku, w miejscu suchym i chłodnym.
Według uznania, część kruszonki można też na dłużej zamrozić - wstaw z blaszką do zamrażalnika, a gdy kruszonka się zamrozi, przesyp do schłodzonego pojemniczka, zamknij i tak pozostaw w zamrażalniku (wstępne zmrożenie na blaszce jest konieczne, by kruszonka pozostała sypka i nie zlepiała się); przed wykorzystaniem wystaw na pewien czas do temp. pokojowej dla odmrożenia (odmrożoną porcję należy wykorzystać w ciągu tego samego dnia).

Smacznego owsianego chrupania ! ;]


Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; na podstawie przepisów: wersja I -  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...