9 stycznia 2015

Owsiana kruszonka do ciast, lodów i deserów - dodatki do owsianki



Składniki:

(wersja I-na mączce owsianej)
- 500g owsianych płatków zwykłych, zmielonych na mączkę
- 120g jasnego brązowego cukru
- szczypta soli morskiej
+ opcjonalnie: cynamon / ciemne gorzkie kakao / inna wybrana przyprawa
- 250g masła (przepis na blogu)
(wersja II-na owsianych płatkach) 
- 3x250ml owsianych płatków zwykłych
- 125g cukru j/w
- szczypta soli morskiej
- opcjonalnie: wybrane przyprawy j/w 
- 120g masła (przepis na blogu)

Wykonanie:
 
Obie wersje: wszystkie składniki suche w misie wymieszaj – z posiekanym masłem rozetrzyj na sypką grudkowatą masę – rozsyp luźną warstwą na pokrytej papierem do pieczenia blasze i wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika – piecz ok.20min, co pewien czas mieszając łopatką, do wyrazistego zrumienienia.
     Gotową kruszonkę ostrożnie przesyp na drugą, pokrytą świeżym pergaminem chłodną blaszkę, i odstaw w miejsce chłodne do czasu całkowitego ostygnięcia i nabrania odpowiedniej chrupkości. Do czasu wykorzystania przechowuj na tej samej blaszce, pod pergaminem, bądź w szczelnie zamkniętym słoiku; w miejscu suchym i chłodnym.
Według uznania część kruszonki można też zamrozić – po ostygnięciu wstaw z blaszką do zamrażalnika na całą noc, a potem przesyp do schłodzonego pojemnika, zamknij, i tak pozostaw w zamrażalniku (wstępne zmrożenie na blaszce jest konieczne, by kruszonka pozostała sypka i nie zlepiała się). Na godzinę przed wykorzystaniem wystaw do temp. pokojowej (odmrożoną porcję należy wykorzystać w ciągu doby).

Smacznego owsianego chrupania ! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; na podstawie przepisów: wersja Iwersja II.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.