środa, 14 stycznia 2015

Owsiane ciasteczka jabłkowe ze słonecznikiem



Składniki:

- 250ml owsianych płatków zwykłych
- 166,6ml razowej mąki żytniej
- 100g masła
-125ml jasnego brązowego cukru nierafinowanego
- 16g cukru waniliowego
- szczypta cynamonu i soli morskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kopiaste łyżki gęstego przecieru jabłkowego
 -125ml ziarna słonecznika
- po 62,5ml suszonej żurawiny oraz rodzynek sułtanek

Wykonanie:

Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki 'krem', następnie ucierając z przecierem jabłkowym i mieszanką wszystkich podanych składników suchych, do uzyskania jednolitej zwartej, lekko kleistej masy ciasta – wyrób z bakaliami i z tego odrywając jednakie kawałki, formuj kształtne kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, rozkładając w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, delikatnie równomiernie doń przypłaszczając – wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i piecz ok.15-20min, do chwili przyrumienienia wierzchów.
     Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań na parę godzin odstaw w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia i nabrania chrupkości.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; przepis z internetu [źródło nieznane].

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...