poniedziałek, 5 stycznia 2015

Owsiane ciasteczka Trzech Króli



Składniki (ok.12-16 sztuk):

- 500ml owsianych płatków zwykłych
- 250ml białej mąki pszennej (ew. orkiszowej)
- ok.40g masła
- 2 jaja kurze
- ok.2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
- po 1 łyżeczce naturalnego ekstraktu z wanilii i cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 2x65g naturalnej chałwy sezamowej (ew. na poły z migdałową), duża garść posiekanych suszonych daktyli (bez pestek) i ok.40g ciemnej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Posiekane masło w misie z chałwą utrzyj na gładki ‘krem’, następnie rozcierając także z cukrem, wanilią i jajami do jednolitości – wyrób z dodatkiem mieszanki wszystkich podanych składników suchych, na koniec zagniatając z dodatkiem posiekanych bakalii i czekolady – z uzyskanej zwartej, lekko kleistej masy ciasta odrywając jednakie kawałki, formuj kształtne kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozkładając w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, delikatnie równomiernie doń przypłaszczaj – wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.20min, do chwili przyrumienienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka ostrożnie (gdyż są jeszcze miękkie!) wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań na parę godzin odstaw w miejsce chłodne do zupełnego ostygnięcia i nabrania chrupkości.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]

3 komentarze:

  1. domowe, owsiane ciasteczka zawsze pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie małe przekąski - zapisuje,a raczej drukuje i będą robione ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupełnie wyjątkowe te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...