5 stycznia 2015

Owsiane ciasteczka Trzech Króli



Składniki (ok.12-16 szt):

- 500ml owsianych płatków zwykłych
- 250ml białej mąki pszennej (ew. orkiszowej)
- ok.40g masła (przepis na blogu)
- 2 jaja kurze
- ok.2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ 2x65g naturalnej chałwy sezamowej (ew. na poły z migdałową), duża garść posiekanych suszonych daktyli (bez pestek) i ok.40g ciemnej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Posiekane masło w misie z chałwą utrzyj na gładki ‘krem’, następnie rozcierając także z cukrem, wanilią i jajami do jednolitości – wyrób z dodatkiem mieszanki wszystkich podanych składników suchych, na koniec zagniatając z dodatkiem posiekanych bakalii i czekolady – z uzyskanej zwartej, lekko kleistej masy ciasta odrywaj równe kawałki, formuj kształtne kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, delikatnie równomiernie przypłaszczając – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.20min, do chwili przyrumienienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka ostrożnie (gdyż są jeszcze miękkie!) wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i tak na parę godzin odstaw w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia i nabrania chrupkości.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; przepis własny

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.